Koffiebrander

Het Brandhuys – onze koffiebrander

In de achtertuin van David Joosen heeft een team van koffieliefhebbers van tante Pop mogen proeven van vele smaken. Nadat we veel hebben mogen leren, heeft het team uiteindelijk unaniem gekozen voor de koffie die wij met trots schenken:

De meest krachtige koffie is het assortiment is een heerlijke Monsooned Malabar koffie uit het Zuid-Westen van India. Een kruidige, pittige boon met een zachte, notige smaak die donker gebrand het best tot zijn recht komt. Deze klantenfavoriet is een absolute aanrader voor wie houdt van een kruidige koffie met een volle, romige smaak.

De Indische Malabar koffie is een naar mijn mening onderschatte specialty coffee. Deze koffiebonen uit India hebben een unieke textuur en kruidige, maar zachte, volle smaak die mede bereikt wordt door ‘monsooning‘. Daar zit een mooi verhaal achter.

In de 17e eeuw deed de Indische koffie er per houten schip tijdens het vochtige moessonseizoen (de ‘monsoon’) ruim 6 maanden over om vanuit Indië Europa te bereiken. Het verhaal gaat dat de Malabar koffiebonen tijdens die tocht unieke veranderingen ondergingen door de constant vochtige moessoncondities. Deze koffie uit India veranderde in grootte, textuur en smaak; zo kruidig en tegelijkertijd romig hadden de mensen hun koffie nog nooit gedronken.

Vandaag de dag wordt dit proces langs de kustlijn van India geïmiteerd. De Malabar koffiebonen worden gedroogd tijdens de moessonperiode in goed geventileerde warenhuizen aan de vochtige moessonwinden blootgesteld en zo ‘gemonsooned’: de monsooned Malabar.

Ps.       Kijk ook eens op de site van David. Hij geeft meerdere workshops die voor iedere
            koffieliefhebber interessant kunnen zijn. Hierbij de juiste link:
            https://www.hetbrandhuys.nl/koffieworkshops